De grote BIO-verwarring

23-11-2015 19:13

Labels en wetgeving ivm biowijnen zijn niet heel transparant voor de consument. We zouden bijna vergeten dat bio écht wel beter is voor mens en milieu.

In bovenstaande tabel zie je welke maximum sulfietnormen wijnwetgeving, de wetgeving mbt biowijn en de privé-certificeringsorganisaties hanteren voor welke soorten wijn.

In dit filmpje trachtte ik wat meer duidelijkheid te scheppen mbt de gebruikte termen en logo's.

In dit stevig uitgewerkt artikel  vind je meer info over het onstaan van en de nood aan biowijnbouw. De auteur schetst mooi hoe we na wereldoorlog II een grote rendementsstijging in de land- en wijnbouw konden bekomen door mechanisatie, chemische ziekte bestrijding, kunstmestintroductie en het gebruik van cloningtechnieken. Pas later bleek uit onderzoek dat veel van de gebruikte middelen zeer schadelijk waren. Enkele opvallende feiten op een rij:

  • Diegenen die regelmatig blootgesteld zijn aan pesticiden (wijnbouwers, bewoners in wijnbouwgebied krijgen meer kanker, Parkingson en Alzheimer dan andere vergelijkbare populatie.
  • De wijnbouw in Frankrijk verbruikt 20% van de pesticiden die gebruikt worden in de gehele landbouw terwijl de wijnbouw maar 3.7% van het grondgebied uitmaakt.
  • In het haar van een wijnbouwer zitten 11x zoveel restanten van pesticiden dan in dat van een ander persoon.
  • 90% van de niet-biowijnen bevat residu van pesticiden
  • Tussen 2012 en 2013 steeg het fungiciden en herbicidengebruik in Frankrijk met meer dan 13%.

De tegenbeweging start al vanaf de jaren ’50 maar pas vanaf de jaren ’90 stijgt de aandacht voor bio echt stevig. De eerste biowijnen waren gemiddeld minder van kwaliteit, ondertussen zijn er wel goeie voorbeelden (check de lijst met Franse domeinen in het artikel). Ik proefde onlangs heel wat van de Spaanse bio-pionier Albet i Noya op de heerlijke proeverij van La Buena Vida . Super kwaliteit! Ontdek hier hoe sommelier Vincent De Coninck biowijnen beoordeelt.

Nog meer info over biowijnen: