Pak eens uit met ... iets onbekends

27-11-2015 06:14

Het hoeft niet altijd meteen een nieuwe man of vrouw te zijn, ook onbekende wijn kan spannend zijn. Onbekend is zeer vaak goedkoper en vaak gelijkwaardig of zelfs beter dan het bekendere alternatief.Enkele compleet willekeurig gekozen voorbeelden? 

Kies eens een Crémant d’Alsace ipv Champagne of Cava. Op café krijg je van die laaste vaak iets van het niveau River-cola in een fluitje voorgeschoteld voor een flinke 6 EUR terwijl de fles in aankoop maar 2 EUR was. Goed nieuws dan ook: uit onderzoek blijkt dat we die Cava stilaan wat beu aan het worden zijn, met name omdat het ondertussen te weinig exclusief is. Bende snobs dat we zijn;). Tijd voor Crémant!

Hou je van een wijn met lekkere aroma’s en met pittig wat mooie zuren?  Zoek eens een Spaanse frisse Albarino voor wit (check: La Buena Vida) of kies een mooie Duitse Riesling van langs de Rijn i.p.v. de Sancerre van de Loire. 

Iets rijpere fruitgeuren gewenst? Over naar een goeie Verdejo uit Rueda (Spanje), een Verdiccio uit Marche (Italië), een Assyrtiko uit Santorini (Griekenland), Grüner Veltliner uit Oostenrijk (check Oostenrijks Wijnhuis) of iets op basis van Arinto uit Portugal.

Rode wijn, licht fruitig? Zoek eens een St Nicolas de Bourgeuil uit de Loire, rode wijn uit de Ahr in Duitsland (op basis van spätburgunder) of bv. iets op basis van de Mencia-druif uit het Noordwesten van Spanje.

Rode wijn, stevig? Neem een Cahors (voor een lekkere tandentrekker vol tannines) of meer rijpere, zachtere wijn op basis van de Malbecdruif uit Argentinië of toch Frans? Gaillacwijn op basis van Braucol of Duras. 

Zin in een echte bom? Ga voor een Australische Syrah, informeer eens bij Vets drankenhandel, regelmatig een leuke proeverij trouwens. Blaufränkisch uit Oostenrijk kan ook verrassend stevig uit de hoek komen. 

Last but not least: Belgium. Check de rode van domaine Bon Baron in Profondeville, op basis van de Acolon-druif . Je proeft net een kruidige Rhonewijn.  Deze is te verkrijgen bij Belgian wines in Antwerpen, Oudevaartplaats of in Melsele).